Zorgcluster Urk

Architect:

Gerben ter Horst

 

Projectteam:

Gerben ter Horst, Albert Dunning, 

Arie Dam en Theo Weijs

 

Opdrachtgever:

Stichting Zorgcentrum Talma Urk

 

Status:

In ontwikkeling

Ouderen op Urk worden ouder. In 2015 had het vissersdorp aan het IJsselmeer zo’n 1.500 70-plussers. In 2040 zullen dat er meer dan 3.000 zijn. Voor hen is het belangrijk om een thuis te hebben waar ze zelfstandig kunnen wonen, maar met zorg in de buurt. Om die reden heeft Talma Urk ons gevraagd een zorgcluster te ontwerpen op een inbreidingslocatie waar senioren van hun oude dag kunnen genieten.

We hebben gekozen voor een ontwerp waar niet alleen ruimte is voor een eigentijds gezicht, maar waarin ook een verwijzing zit naar de karakteristieke Urker visserswoning uit de 19e eeuw. Vanwege het verwantschap met het oude Urk (en de ligging nabij het historische centrum) zullen de ouderen terechtkomen in een vertrouwde omgeving.

Lichte tinten, verschillende kleuren gevelsteen en respect voor de bestaande zichtlijnen bepalen het uiterlijk van de 64 appartementen in het zorgcluster. Binnen wordt een atrium gecreëerd waar zowel senioren als de buurtbewoners de fysiotherapeut kunnen bezoeken of een hapje kunnen eten. Deze centrale ontmoetingsplek heeft alles in zich om het nieuwe hart van de buurt te worden.
Home | onze projecten | Appartementen | Zorgcluster Urk
arrow
zorgcluster-header

zorgcluster-header

10
Korfker Architecten | ymake