Ontwerpen volgens de principes van passiefhuis

Gerben ter Horst van Korfker Architecten mag zich met het afronden van de cursus CEPHD¹ passiefhuisarchitect noemen. Maar passief bouwen. Wat is dat precies? 

 

Passiefhuis, wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Het passiefhuis is een begrip dat is komen overwaaien uit Duitsland en Oostenrijk. De insteek bij deze bouwmethode is een gebouw (niet per se een woning) te realiseren dat zo energiezuinig mogelijk is.

 

En op welke wijze bereik je die energiezuinigheid?

Het belangrijkste uitgangspunt bij het haalbaar maken van de passiefhuis methodiek is zorgvuldigheid. Een ontwerp moet goed uitgebalanceerd zijn; materialen, oriëntatie, daglichttoetreding, ventilatie en slimme installatietechniek leveren gezamenlijk een optimaal duurzaam ontwerp op.

 

En dan kan ik een duurzame woning bouwen?

Dat heeft nog wel wat voeten in de aarde. Een zorgvuldige voorbereiding en ontwerpvisie zijn essentieel, maar deze lijn moet vervolgens in de uitvoering doorgezet worden. Als de in de uitvoering fouten worden gemaakt, kunnen die het rendement van de woning enorm schaden. Het is daarom ook belangrijk om een aannemer te betrekken die bekend is met passiefbouwen.

 

En waarom raad je mensen aan te kiezen voor passiefbouwen?

De beloning van passiefbouwen is hoog. De energierekening van een passiefhuis is ongekend laag. Je moet denken aan een verbruik van zo’n 120m³ gas voor een gemiddelde vrijstaande woning per jaar.

Op dit moment zijn de kosten van energie nog relatief laag, maar die zullen in de komende jaren ongetwijfeld blijven stijgen en dan is passiefbouwen dé methode om daarop te anticiperen.

 

Lees meer over passief huis op www.passiefhuis.nl.

 

¹ Certified European Passive House Designer

Home | Bureau | Ontwerpen volgens de principes van passiefhuis
arrow
Zonnepanelen

Zonnepanelen

3
Korfker Architecten | ymake