Denken in lagen

2e blog over circulariteit

Bewust worden van de uitputbaarheid van bronnen is een belangrijk aspect van duurzaamheid. Materialen die vandaag de dag zo makkelijk beschikbaar zijn hebben een einddatum. Koper en aluminium zullen over een aantal jaar moeilijk verkrijgbaar zijn en dat zet ons aan het denken of we deze materialen wel moeten toepassen in onze ontwerpen. Het is een beetje zoals in de jaren 80 toen we ons niet voor konden stellen dat gas een probleem zou worden. Als we toen vooruit konden kijken zouden we dan net zo makkelijk met het gebruik zijn omgegaan?

 

Het is tijd om bewust te worden van het feit dat duurzaamheid verder gaat dan energiezuinigheid. We kunnen nu nog experimenteren en uitvinden, maar de tijd dringt!

 

Het 7S model van de Ellen MacArthur Foundation is een mooi voorbeeld van circulair bouwen. Dat komt omdat er binnen dit model gebouwd wordt in lagen. In de jaren ’70 was architect Frank Duffy de eerste die bouwen in lagen voorstelde. In de jaren 90 is het concept ontwikkeld door Stewart Brand. Het wereldwijd, bekende model bestaat uit 6 lagen: Locatie, constructie, huid, installaties, indeling en spullen. Daar is later de laag systemen aan toegevoegd. Het grote voordeel van bouwen in lagen is dat elk element los van elkaar verwijderd en vervangen kan worden. En dat faciliteert weer hergebruik en recycling.

 

Voor ons is het belangrijk om te kijken welke materialen we kunnen gebruiken én hergebruiken. Welke eis moet een bepaalde materiaalsoort hebben als het 100 jaar (constructie) mee moet of als het maar 10 jaar (spullen) gebruikt hoeft te worden? Door bij een ontwerpvraag op deze manier systematischer gelaagd te denken, kunnen we circulariteit beter handen en voeten geven in onze ontwerpen. Een mooie uitdaging die we de komende tijd verder op gaan pakken in onze ontwerpen.

 

De wereld is volop in beweging en ook in de bouwsector volgen de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Circulariteit is aan een grote opmars bezig. Voor architect Gerben ter Horst reden om deel te nemen aan de Masterclass Circulariteit van de BNA. Deze blog is een tweede uit een serie over dit onderwerp.


Klik hier voor blog 1


Fotocredit: CIRCL circulair paviljoen ABN Amro, De Architecten Cie

Home | Bureau | Duurzaamheid | Denken in lagen
arrow
abn-amro

abn-amro

10
Korfker Architecten | ymake