CBS Op de Wieken Tollebeek

Architect:

Gerben ter Horst

 

Opdrachtgever:

AVES 

 

Aannemer:

Bouwbedrijf Roos 

 

Fotograaf:

Rob van Esch 

 

Status:

Gerealiseerd

Uitbreiding en renovatie CBS Op de Wieken te Tollebeek

Een plek waar kinderen zich veilig en vertrouwd voelen en waar ruimte is voor een goed onderwijsklimaat, dat is waar het in een school om draait. Mede om die reden was Basisschool Op de Wieken in Tollebeek grondig toe aan een update. De lokalen waren ruim en licht, maar dubbel glas ontbrak. En ook de lay-out was onlogisch. De kantoorruimtes zaten aan de achterkant waardoor de schoolleiding weinig overzicht had. Verder was vanwege de groei van de school de gemeenschapsruimte in gebruik als leslokaal. Hierdoor miste de school een multifunctionele ruimte en een plek om samen te komen in het gebouw.

 

In het ontwerp hebben we de oorspronkelijke gemeenschapsruimte weer in ere hersteld. Door deze samen te voegen met de verkeersruimte en de nieuwe lokalen aangrenzend te situeren komt deze ruimte in het hart van de school te liggen. Door deze centrale ligging is de ruimte te gebruiken als overloopruimte van de leslokalen waar leerlingen zelfstandig kunnen werken of in groepjes. Daarnaast functioneert het als ontmoetingsplein waar ouders elkaar kunnen ontmoeten en stimuleert het tevens de interactie binnen het onderwijsteam. Verder is er een flexibel podium gemaakt dat gebruikt kan worden voor voorstellingen, plenaire bijeenkomsten en bijzondere gelegenheden zoals de komst van Sinterklaas. In het ontwerp zijn de kantoorruimtes verplaatst naar de entree zodat er goed zicht is op de ingang van de school.

 

Het leuke van dit project is dat ouders en kinderen zeggenschap in het ontwerp hebben gehad. Na de zomervakantie is het vernieuwde schoolgebouw weer in gebruik genomen en de reacties zijn lovend. Directeur Roel de Boer: ‘Het geeft rust en ruimte.’

 


Home | onze projecten | Scholenbouw | CBS Op de Wieken Tollebeek
arrow
opdewieken-3

opdewieken-3

10
opdewieken-9

opdewieken-9

10
opdewieken-8

opdewieken-8

10
opdewieken-10

opdewieken-10

10
Korfker Architecten | ymake