Zorgboerderij Bornebroek

Architect:

Gerben ter Horst

 

Aannemer:

Gorate Garant Woningen

 

Status:

Gerealiseerd

Om dit boerenerf (dat nog gedeeltelijk actief is) een nieuwe impuls te geven ontstond het idee een zorgboerderij te starten voor opvang van kinderen met een gedragsstoornis. In het ontwerp van de zorgboerderij is rekening gehouden met het karakter van de omgeving. 

De uitdaging van het ontwerp was het toevoegen van een groot volume zonder dat dit wezensvreemd zou overkomen op het erf. Er is gekozen voor een opzet met twee schuurachtige volumes die ieder een eigen maat en inrichting hebben. Door de verdraaiing en het verschil in grootte wordt ingehaakt op de historische ontwikkeling van het boerenerf.

Daarnaast is de verdraaiing ook bijzonder functioneel. Zij creëert mogelijkheden voor een goede inrichting van de buitenruimte. Zo is er aan de voorzijde (de zonkant) een terras aan de tv-kamer gecreëerd en aan de achterzijde een besloten speelplein. Tot slot geeft de verdraaiing ook ruimtelijke beleving; de dynamiek tussen de twee hoofdvormen maakt de beleving spannender.

 

In de lay-out zijn overzichtelijkheid en toezicht de speerpunten. Door de rechte loop- en zichtlijnen, met op het knooppunt van alle dagactiviteiten een transparant kantoor, is het mogelijk met weinig mensen goed toezicht te houden.


Home | onze projecten | Zorg | Zorgboerderij Bornebroek
arrow
bornerbroek

bornerbroek

10
Korfker Architecten | ymake