Integraal kindcentrum Kantens

Architect:

Gerben ter Horst

 

Aannemer:

Fledderman Bouw, Siddeburen

 

Opdrachtgever:

Gemeente Het Hogeland

 

Visualisatie:

The Virtual Dutch Men

 

Status:

In ontwikkeling

 

Media:

VO presentatie

Korfker Architecten heeft samen met Fledderman Bouw uit Siddeburen de selectie voor nieuwbouw van Kindcentrum Kantens gewonnen.

 

Midden in het karakteristieke dorp Kantens ligt Openbare basisschool Klinkenborg. De plek is mooi centraal gelegen in het dorp, dichtbij de middeleeuwse kerk. In de ontwerpopgave hebben we gezocht naar een optimale balans tussen vorm en functie. We zijn begonnen met de wensen vanuit het programma van eisen en hebben van daaruit een gebouw ontworpen dat zich goed laat inpassen in het bestaande weefsel van het dorp. Daarnaast lag de focus erop om een ontwerp te maken dat slim en kostenefficiënt gebouwd kan worden, met een doordachte bouwsystematiek. Tot slot hebben we extra rekening gehouden met het bestaande bestemmingsplan, zodat er geen wijziging nodig is.

 

De lokalen zijn georganiseerd rond een centraal leer-werkplein. De grote transparante schuifdeuren tussen de lokalen en het plein zorgen voor een open en transparante  verbinding. Voor een directe verbinding kan de deur open gezet worden en gaat het  plein als een verlengstuk van het lokaal werken. Het speellokaal is direct gekoppeld aan het leer-werkplein wat de multifunctionaliteit vergroot.

 

Als inspiratie voor de architectuur hebben we de karakteristieke bebouwing van het dorp als uitgangspunt genomen. Alle gebouwen zijn voorzien van een kap en zijn in metselwerk (steenstrips) opgetrokken. De kopgevel zorgt voor een verbijzondering van de hoofdentree en geeft de school zijn gezicht. Dit is tevens een vorm die aansluit op de woningen rondom. Deze kopgevellijn loopt nadrukkelijk verder langs de lokalen waarmee het schoolgebouw eenheid uitstraalt.

 

De kap over de lokalen overspant ook de gezamenlijke centrale hal. De extra hoogte en de daklichten maken deze ruimte prettig, open en licht. Deze kap wordt afgewerkt met een groendak. Dit heeft een prettige bufferende werking voor warmte en hemelwater en draagt zo bij aan een prettig binnenklimaat. Daarnaast versterkt het de biodiversiteit rond de school.

 

Tot slot staat het gebouw midden op de kavel, zodat alle lokalen veel licht binnenkrijgen. Daarbij zijn alle lokalen met een deur direct gekoppeld aan het plein.

De vorm van het gebouw bepaalt ook voor een belangrijk deel de indeling van het schoolplein en geeft aanleiding voor verschillende thema’s waarmee het buitenspelen een avontuur wordt.

Home | onze projecten | Scholenbouw | Integraal kindcentrum Kantens
arrow
kantensprojpage1

kantensprojpage1

10
kantensprojpage2

kantensprojpage2

10
Korfker Architecten | ymake