Landelijk wonen nabij Amersfoort

Architect:
Gerben ter Horst

Interieur architect:
Tanya van Leeuwen Interieurarchitectuur

Aannemer:
Van Vliet Bouw

Opdrachtgever:
Particulier

Status: 
Gerealiseerd

Bij de herontwikkeling van een agrarisch erf in Zwartebroek (Gld.) was het toegestaan een nieuwe woning te bouwen met een verwijzing naar de schuren die in een dergelijk landelijke omgeving passen.

 

De basisingrediënten voor het concept waren snel bedacht. Het moest een woning worden met materialen die bij een schuur zouden passen en ook de hoofdvorm moest eenvoudig blijven.

Echter wel op zo’n manier gedetailleerd en verwerkt dat het duidelijk een eigentijds volume zou worden.

Het raam aan de kopse zijde van de woning is op het zuiden georiënteerd. Om de directe zoninstraling te kunnen reguleren zijn hier luiken toegepast die het schuurachtige karakter mooi versterken.

 

De ligging van de kavel is verder van invloed geweest op de vormgeving en organisatie van de woning. De lange smalle vorm van de kavel maakte de plek geschikt om in lange lijnen te denken.

Door te spelen met de positie van de bijgebouwen hebben we een intiem erf weten te creëren dat ervoor zorgt dat er te midden van de weidsheid van de plek geborgenheid ontstaat.

De ondersteunende ruimten zitten aan de zijde van het nieuwe boerenerf. De woonfuncties liggen aan de zijde met het uitzicht. De kavel verbreedt zich namelijk ter hoogte van de woning en er ontstaat op die plek een zee aan ruimte en uitzicht.

Ruimte en uitzicht die we gevangen hebben door hier grote glasopeningen te ontwerpen die binnen een prachtig panorama bieden.

 

De open plattegrond – zoals dat bij een schuurwoning verwacht mag worden – zorgt voor een mooie aaneenschakeling van ruimten. De werkkamer zit aan de zijde van het erf, de keuken in het hart van de woning en de woonkamer aan de noordzijde waar de rust en het rijke uitzicht nooit vervelen.

 

De gevel is bijzonder door de detaillering van hout. Door in een afwisselende breedte te werken ontstaat er een bijzonder lijnenspel dat zichtbaar wordt als je dichterbij komt. De kozijnen zijn bewust eigentijdse elementen in de gevels.

 

Aan de binnenzijde is met dezelfde mate van aandacht en afwerking verder gegaan en maakt dat deze schuurwoning aanvoelt als een op maat gemaakt meubel.

 

Home | onze projecten | Vrijstaande woningen | Landelijk wonen nabij Amersfoort
arrow
veenboerheader

veenboerheader

10
Korfker Architecten | ymake