Herontwikkeling monumentale kerk Luttelgeest

Architect:
Gerben ter Horst

Ontwikkelaar:

Mateboer Projectontwikkeling B.V.


Aannemer:
Mateboer Bouw B.V.

Status:
In ontwikkeling

Onlangs wonnen wij samen met Mateboer Projectontwikkeling de selectie voor herontwikkeling van de monumentale kerk in Luttelgeest en de naastgelegen schoollocatie. De kerk én de kerktoren worden omgebouwd tot unieke kerkwoningen. Door goed gebruik te maken van de bestaande kwaliteiten worden het zeer aantrekkelijke woningen met veel ruimte, prachtige grote ramen en een overvloed aan daglicht. Naast de kerk komen twee vrijstaande woningen en twee rijen met woningen.

 

Over de kerk

De uiterlijke verschijningsvorm van de kerk wordt zoveel mogelijk in stand gehouden. De ingrepen in de kerk zijn functioneel met als doel om meer daglicht in de woningen te krijgen. In het ‘schip’ van de kerk worden de bestaande kozijnen verlengd tot op het maaiveld. Deze krijgen een antraciet kleur waardoor ze minder sterk in het gevelbeeld aanwezig zijn. De voordeuren van de woningen worden uitgevoerd in hout, gelijk aan de bestaande toegangsdeuren van de kerk.

Voor de woning in de toren van de kerk is ervoor gekozen om de noodzakelijke gevelopeningen vorm te geven als duidelijke insnedes in het metselwerk.  De kozijnen van de gevelopeningen worden achter het metselwerk geplaatst. Vanaf de straat is alleen het glas zichtbaar. Daarmee willen we zo veel mogelijk de vorm van de toren blijven benadrukken. Het voor de kerk kenmerkende witte hekwerk van de toren wordt vervangen door witte kozijnen. Deze kozijnen worden zodanig vorm gegeven dat het witte hekwerk hierin herkenbaar blijft.

Op deze manier wordt de kerk met respect voor haar monumentale status getransformeerd naar haar nieuwe woonfunctie. Zo behouden wij de bijzondere architectonische waarde van de kerk en blijft het beeld voor de inwoners van Luttelgeest vertrouwd.

 

Over de woningen

De voormalige school en de rijwoningen aan de Kerkstraat te Luttelgeest hebben een vorm en detaillering die karakteristiek is voor de vroege bebouwing in de Polder. De invloed van de Delftse School is duidelijk herkenbaar. Voor het ontwerp van de rijwoningen op de locatie van de voormalige school hebben we heel bewust aansluiting gezocht bij die karakteristieken. We putten uit deze bestaande kwaliteit en vertalen die naar de huidige tijd. Sterke kenmerken zijn de daken in combinatie met de aansluiting van de goot, het dakoverstek en de verbijzonderingen in het metselwerk. Deze kenmerkende details geven de woningen een sfeervolle uitstraling.

Voor de vrijstaande woningen is bewust gekozen voor een minimalistische baksteenarchitectuur als een hedendaagse interpretatie van de soberheid van de Delftse School. Op deze manier gaat de woning niet de concurrentie aan met de specifieke architectuur van de kerk en voegt zich op een natuurlijke wijze als nieuw element aan de Kerkstraat.

Home | onze projecten | Herbestemming | Herontwikkeling monumentale kerk Luttelgeest
arrow
kerkstraatheaderproject2

kerkstraatheaderproject2

10
Korfker Architecten | ymake