9 schuurwoningen in een rij in Emmeloord

Architect:
Gerben ter Horst

Opdrachtgever:
Gemeente Noordoostpolder

Aannemer:
Hette Bouw B.V.

Status:
Opgeleverd


Het beeldkwaliteitsplan gaf een duidelijke richting aan waar het gaat om de architectuur van de ontwikkeling. De referenties waar naar verwezen werd was de schuurwoning. In ons ontwerp zijn wij gestart met een analyse van deze typologie. Daarbij maken wij graag ontwerpen die passen in hun context. In dat kader bood de typologie ook een mooie aanleiding om aansluiting te zoeken bij de agrarische historie van de polder.

 

Kijken naar de schuurwoning, zijn er een aantal eigenschappen die deze typologie kenmerken. Een kenmerk van een schuurwoning is een grote langgerekte kap met grote overstekken. Daarnaast wordt er bij dit type woning vaak gewerkt met natuurlijke materialen zoals hout. Als we nog dieper duiken in de analyse en de schuurtypologie van de polder proberen te definiëren dan is een onmiskenbaar kenmerk van de schuur in de polder het schokbeton vakwerk met in de topgevel de kenmerkende raampartij. Dit vakwerk is kenmerkend voor de montagebouw die in de Noordoostpolder na de tweede wereldoorlog op grote schaal is toegepast en biedt mooie kansen om de schuurtypologie in het ontwerp ook te verankeren in de polder.

 

In de architectuur van de rijwoningen hebben wij gekozen voor een grote kap met ruime dakoverstekken en duidelijk zichtbare hemelwaterafvoeren. Op deze manier wordt de schuurtypologie in de basis sterk neergezet. Door de toepassing van verduurzaamd hout in een groot deel van de gevel wordt dit schuurkarakter versterkt. Het hout geeft de woningen een warme, natuurlijk uitstraling. Als verbijzondering is er op begane grond gekozen voor grote raamopeningen die tot de grond door lopen. Hierdoor ontstaat een heldere compositie van de gevel zonder terug te vallen op de standaard kozijnverdeling die bij rijtjeswoningen vaak wordt toegepast. Deze openingen worden geflankeerd door twee fraaie luiken die middels een rail voor de ramen geschoven kunnen worden als vaste zonwering.

 

Om lengte van de gevel te breken en de gevel te verbijzonderen is er asymmetrisch een accent in de gevel geplaatst dat geïnspireerd is op de schuurtypologie van de polder. De kap gecombineerd met het glas in een vakwerk zijn onmiskenbare karakteristieken die doen denken aan de schokbetonschuur. De grote vakwerkpui geven het volume een extra gezicht en leveren in de achtergelegen ruimtes een bijzonder gebruikskwaliteit. Deze vakwerkenpuien komen tevens terug in de kopgevel en dragen op deze wijze bij aan de alzijdige kwaliteit van het ontwerp.

Home | onze projecten | Woningbouw | 9 schuurwoningen in een rij in Emmeloord
arrow
dynamische-foto

dynamische-foto

10
dynamische-foto2

dynamische-foto2

10
dynamische-foto3

dynamische-foto3

10
Korfker Architecten | ymake