Kindcentrum Warande Lelystad

Architect:        

Gerben ter Horst


Opdrachtgever:

Gemeente Lelystad

 

Aannemer:

Nijhuis Bouw, Assen

 

Plaats:

Lelystad

 

Status:

Opgeleverd


Referentie:

Lees hoe projectleider Ellen de Jong van de gemeente Lelystad en directeur Hans Faust de samenwerking met Korfker Architecten hebben ervaren.

 

Fotograaf:

Rob van Esch, Ruimtes in Beeld

Omschrijving:

Een gebouw dat de ontwikkelingsfilosofie van het kindcentrum Warande optimaal faciliteert en zich op logische wijze voegt in de natuurrijke omgeving. Dat was het speerpunt bij het ontwerp van deze brede school. Daarnaast moest het een gebouw worden dat zich duidelijk toont naar het MFA plein, een plein met een centrumfunctie in de wijk waaraan diverse voorzieningen een plek krijgen.

 

Kindcentrum Warande zet in haar onderwijsfilosofie de ontwikkeling van het kind op een vernieuwende wijze centraal. Van jongs af aan werken de kinderen met een eigen lesprogramma en krijgen les op maat. Dat maakt dat er met meerdere groepen wordt gewerkt in een lesruimte en niet met de klassieke lokalenopzet. Door de vernieuwende lesmethode heeft de school een enorme aantrekkingskracht en groeit onstuimig. Onderdeel van de opgave was dan ook een gebouw te ontwerpen dat met een eenvoudige uitbreiding probleemloos het dubbele aantal leerlingen kan huisvesten. Verder was de wens van de opdrachtgever dat het gebouw multifunctioneel gebruikt kan worden voor de opkomende buurt.

 

De structuur van het gebouw is zo ontworpen dat de centrale hal in het hart van het gebouw ook bij groei haar verbindende functie behoudt. Een aantal algemene ruimtes is overgedimensioneerd om eenvoudig aangepast te kunnen worden op de toekomstige groei.

 

Het ontwerp is geïnspireerd op het ontwikkelingsproces van de vlinder. Er is gebruik gemaakt van natuurlijk materialen en tinten met levendige accentkleuren die op subtiele wijze in het ontwerp zijn geïntegereerd. Het tweelaagse volume is geheel uit metselwerk opgetrokken en oogt robuust. Hierin zijn de gymzaal en de ondersteunende ruimtes ondergebracht. De centrale hal verbindt dit volume met de twee vleugels waarin de lesruimtes en de ruimte voor de kinderopvang zijn ondergebracht. Deze vleugels keren zich naar het plein en zijn met een combinatie van steen, hout en glas lichter en opener vormgegeven. De luifel met transparante panelen in levendige kleuren wekt met een prachtig lichtschouwspel de gevel en het plein tot leven. De toon aan het plein is gezet.


Home | onze projecten | Scholenbouw | Kindcentrum Warande Lelystad
arrow
MFA_Warande_02

MFA_Warande_02

10
MFA_Warande_03

MFA_Warande_03

10
MFA_Warande_04

MFA_Warande_04

10
Kindcentrum_Warande_07

Kindcentrum_Warande_07

10
Korfker Architecten | MiracleWeb 3.0