Renovatie Gemeentehuis Putten

Projectteam:

Gerben ter Horst, Esther Lammerink, Regina Rodermond, Arie Dam, Albert Dunning en Harm Korfker

 

Opdrachtgever:

Gemeente Putten                              


Installatieadviseur:

DWA, Rijssen

 

BVO:

6500 m²


Plaats:

Putten

 

Status:

In uitwerking

Omschrijving:

In juli 2017 wonnen wij de architectenselectie voor de renovatie van gemeentehuis Putten. De uitwerking van het plan is volop gaande en momenteel wordt de uitvoering van het project Europees aanbesteed. Het ontwerp geeft in alle facetten invulling aan de ambities van de gemeente en komt voort uit een aantal hoofduitgangspunten.

Het eerste uitgangspunt is het creëren van een gastvrij en transparant gemeentehuis. Door het invoegen van transparante gevels wordt het gevoel van openheid en laagdrempeligheid versterkt en ontstaat een gastvrij en transparant karakter. Het tweede uitgangspunt is het verbeteren van de routing door de decentrale hoofdentree meer centraal te leggen. De hoofdentree wordt verplaatst en ontvangstruimte vergroot. Hierdoor wordt de sfeer van openheid en gastvrijheid verder versterkt. Daarnaast ontstaat een centrale verkeersruimte die het gebouw logisch ontsluit waardoor ook veiligheidszones beter te regelen zijn. Het derde uitgangspunt is het verankeren van het gemeentehuis in zijn omgeving. Het gebruik van metselwerk maakt dat het gebouw aansluit op de bestaande baksteenarchitectuur van Putten. Op deze manier blijft de herkenbaarheid als gemeentehuis gewaarborgd. De transparante gevels worden gecombineerd met verticale houten stijlen, die verwijzen naar Putten als bomendorp. De warme uitstraling van het hout versterken het gevoel van gastvrijheid en de duurzame uitstraling van het gemeentehuis.

Het ontwerp is op alle fronten duurzaam. De bouwfysische aanpassingen, verbetering van de schil, hergebruik van materialen en de nieuwe hoogwaardige installatie maken dat er een labelsprong wordt gemaakt van G naar A.

De revitalisering strekt zich ook uit naar het interieur. Uitgangspunt is een interieur dat rust uitstraalt en aansluit op de bestuursvleugel die eerder is gemoderniseerd. Deze vleugel ademt een serene en museale sfeer. Door in de basis gebruik te maken van wit stucwerk, hout en steen wordt een verbinding gelegd. Daarnaast wordt inspiratie geput uit de rijke natuur van Putten. Door middel van kleur- en materiaalgebruik worden zones gecreëerd met een eigen karakter. Plekken waarin medewerkers even los komen van de werkvloer en even kunnen ontspannen.


Home | onze projecten | Publieke gebouwen | Renovatie Gemeentehuis Putten
arrow
entreegeveldyn

entreegeveldyn

10
Korfker Architecten | MiracleWeb 3.0