Kinderdagverblijf in Almere Poort

Architect:

Gerben ter Horst

 

Opdrachtgever:

Renate van Westen en 

Leo van Belzen Kindercentrum Almere

www.kindercentrumalmere.nl

 

Plaats:

Almere Poort

Omschrijving:

"We willen het anders doen." Met die woorden begon het gesprek om te komen tot een ontwerp

voor dit nieuwe kinderdagverblijf in Almere Poort. De opdrachtgever had een sterk beeld van hoe het kinderdagverblijf eruit moest komen te zien. Alleen, hoe dit te vertalen naar een concreet bouwplan, daar kwamen wij om de hoek kijken.

Kinderdagverblijven zijn vaak een soort schoolgebouwtjes met efficiënte - bijna klinische - ruimten.

De opdrachtgever wilde echter een onderkomen creëren dat sfeervol en welhaast agrarisch zou aandoen. De inspiratiebron lag in Noord-Hollandse stolpboerderijen; die uitstraling wilde men terugzien in het ontwerp.

De stolpboerderij kenmerkt zich in de statige representatieve gevel aan de voorzijde en daarachter het boerderijvolume dat van oudsher zowel de woning als de stal herbergt. De gevoelswaarde van dit volume is warm en landelijk. Deze kenmerken zijn terug te vinden in het ontwerp.

Het kinderdagverblijf heeft een formele voorgevel gekregen die de kwaliteit en degelijkheid van het bedrijf uitstraalt. Men komt binnen in een ruime hal met de trap naar de eerste verdieping en daarnaast een kantoor om goed zicht te houden op wie binnenkomt. Met dubbele deuren komt men vervolgens in de speelhal die beide opvangruimten ontsluit. Deze speelhal heeft een dubbele functie. Hier vindt het halen en brengen plaats en kan tevens lekker gespeeld worden. Vanuit de opvangruimten kan men door grote openingen naar buiten het speelterrein op.

 

Aan de buitenzijde zijn deze opvangruimte verbijzonderd als grote uitbouwen naar de zij en achtergevel, waarbij er een houten wandafwerking aan de buitenzijde gekozen is. Die geeft samen met de hooiberg en de dieren rondom het kinderdagverblijf de gemoedelijke agrarische beleving, en dit te midden van de Almerense nieuwbouwwijk Almere Poort. Op de verdieping vindt je een grote opvangruimte die speels ingedeeld wordt. Deze ruimte is voor de iets oudere kinderen. Tevens is er een trap naar de vliering die als ontdekkingsplek kan worden gebruikt.

Kortom een mooi ontwerp waarbij de kwaliteiten van de stolpboerderij worden gecombineerd met de eisen van een hedendaags kinderopvang met als resultaat een uniek kinderdagverblijf dat ten volle uitstraalt waar men voor staat.

Home | onze projecten | zorg | Kinderdagverblijf in Almere Poort
arrow
Centrum voor kleinschalige zor

Centrum voor kleinschalige zor

3
Korfker Architecten | MiracleWeb 3.0